ul. Powstańców 4 | kontakt@pm16.ostroleka.edu.pl | (29) 764 40 80

KĄCIK ZDROWYCH PORAD

Nadeszła JESIEŃ, a wraz z nią wiele zmian. Liście zmieniają barwy – stają się kolorowe: żółte, pomarańczowe, czerwone, brązowe, a nawet złote. Skraca się dzień, a temperatury są coraz niższe. Niektóre ptaki odlatują do ciepłych krajów. Dziko żyjące zwierzątka gromadzą zapasy na zimę.

Jesienią zachodzi wiele zmian w przyrodzie. A my ciepło się ubieramy – nosimy ciepłe czapki i szaliki. Chronimy się przed wiatrem i chłodem. Wzmacniamy też naszą odporność jedząc dużo warzyw i owoców. Zadbajmy o to, aby w naszych jadłospisach nie zabrakło witamin.

Dziś polecamy przepis na zupę z dyni.

Zupa z dyni

Składniki:

– 700 g dyni

– 250 g ziemniaków

– 1 pomidor

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– pół małej łyżeczki startego imbiru

– 20 g masła lub dwie łyżki oleju rzepakowego

– 2 szklanki bulionu

– 1 szklanka mleka

Potrzebne będą: wok lub duża patelnia i garnek.

Przygotowanie:

Dynię trzeba obrać ze skórki, odkroić nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w drobną kostkę. Na maśle lub oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek. Dodać dynię, ziemniaki, imbir. Smażyć 5 minut, co chwilę mieszając. W garnku przygotować gorący bulion. Do bulionu dodać podsmażoną dynię i ziemniaki. Gotować około 15 minut do uzyskania miękkości. Świeżego pomidora sparzyć, po wystudzeniu obrać ze skórki i pokroić, usunąć szypułki i nasiona. Miąższ dodać do zupy. Wszystko razem gotować 5 minut. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

Smacznego!

Zachęcamy do zaglądania do naszego kącika i inspirowania się naszymi radami.:)